SHOP AL ONZE PRODUCTEN NU MET HOGE KORTINGEN VIA BOL.COM

Schadelijke chemicaliën in cosmetica, hoe zit dat precies?


Je hoort het steeds vaker, de termen SLS, SLES, Parabenen, PEG'S en Siliconen. Maar wat zijn dit nu eigenlijk voor stoffen? En zijn ze echt zo gevaarlijk? 

De meeste mensen zijn zich er (helaas) nog niet bewust van dat bovenstaande stoffen in heel veel (huid)verzorgings- en cosmetica producten zitten. Het zijn vaak goedkope ingrediënten en veel grote merken gebruiken ze dan ook veelvuldig. Dit ten koste van onze huid. 
Wij, van Édelie geven je graag uitleg over de deze chemicaliën.

SLS/SLES 
Dit is de meest bekende en gelukkig worden er steeds meer producten gemaakt die zonder SLS/SLES zijn. SLS/SLES is de afkorting voor Sodium Lauryl en Sodium Laureth Sulfaten. Ze worden vaak toegevoegd in shampoos en zepen omdat het zorgt voor het vele schuim. Echter, wordt datzelfde stofje gebruikt om garagevloeren mee te reinigen, zo sterk reinigend is het. Kun je nagaan wat dit met je haar en huid doet. Er zijn niet voor niets onderzoeken geweest die uitwezen dat je huidirritatie en zelfs haaruitval kan ervaren door het gebruik van SLS/SLES. 

Parabenen
Dit is een hele heftige, waarom? Omdat het zelfs invloed heeft op je hormoonhuishouding. 60% van alles wat je op je huid smeert, wordt direct opgenomen door je huid. Wanneer je producten gebruikt met parabenen (te herkennen aan de ingrediëntnaam: ethylparabeen, methylparabeen, buthylparabeen en propylparabeen) raakt je hormoonhuishouding volledig uit balans. Er zijn zelfs bewijzen gevonden dat er parabenen zijn gevonden in de lymfeklieren bij vrouwen die borstkanker hebben (gehad). Super heftig dat 75% van alle producten die je bij de drogist koopt, parabenen bevatten. 

PEG 
Dit is een hele stiekeme stof. De afkorting PEG staat voor Polyethyleenglycol. De basis van PEG is een natuurlijke olie die tot emulgator wordt gesynthetiseerd, helemaal niet zo schadelijk dus. Wat het schadelijk maakt is dat er bij dit synthetiseren; 1.4-dioxaan kan ontstaan. Dit is een stof die ervan wordt verdacht dat het kanker kan veroorzaken. Alleen staat dit cijfer (1,4) niet op de verpakking, je weet dus eigenlijk nooit of er dioxaan in zit of niet. 
Ook goed om te weten is dat dioxaan in vele hogere mate kan voorkomen, dit staat dan vaak wel op de verpakking. Vaak zie je bij shampoos en zepen minimaal PEG-40 staan, dit is enorm schadelijk want dit staat in verband met allergische reacties en eczeem. Het beste dus om alles met Polyethyleenglycol te vermijden. 

Siliconen
Ook dit is weer een sneaky stofje, aangezien deze vaak ook niet als siliconen staat vermeldt op de ingrediëntenlijst. Siliconen zijn te herkennen aan de namen: simethicone, dimethicone en cyclomethicone.
Dit zijn onnodige toevoegingen, die niets doen voor je huid. Ze sluiten je huid alleen maar meer af waardoor je meer last krijgt van pukkeltjes, onzuiverheden en irritaties. 

Een hele hoop informatie dus. Was jij je hier bewust van? 
Wij als Édelie hebben ervoor gekozen om al deze schadelijke chemicaliën (natuurlijk!) weg te laten uit onze producten. Wij hebben gekozen voor gezonde alternatieven zodat jij onbezorgd kan genieten. 
Bij onze producten hoef je dus geen ingrediëntencheck te gaan uitvoeren, dat scheelt weer. 

En heb je last van huidirritaties, rode vlekjes, rode bultjes, een branderige huid, een jeukende huid, een droge huid of andere ongemakken van de huid? Check dan eens als je verzorgingsproducten, helaas kunnen deze stoffen namelijk overal in voorkomen. Denk hierbij niet alleen aan shampoo of zepen, maar ook aan je dagcrème, make-up, reinigingslotion, scheerschuim, haarproducten, deodorant etc. 

Veel liefs, 
Édelie 

 


Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd