Shop nu makkelijk en snel al onze producten via Bol.com

Microplastics (in cosmetica) wat is het eigenlijk?


Je hebt het de afgelopen dagen vaak vast voorbij zien komen, nieuwsberichten met de verhalen dat veel luxe merken zoals L'Óreal, Garnier en Nivea, schadelijke microplastics bevatten. Maar wat zijn microplastics eigenlijk? Zijn ze echt zo schadelijk? En bevat Édelie ook microplastics? We vertellen je er graag meer over. 

Om als eerste antwoord te geven op de vraag of Édelie haar producten ook microplastics bevatten? Nee! Onze producten bevatten géén microplastics. Ook proberen we rekening te houden om onze producten in zo weinig mogelijk plastic te verpakken. Zo zijn onze dozen van fair karton, is ons verpakkingstape op basis van papier en lijm en beschermen we onze producten in de dozen met duurzaam houtwol.


Maar terug naar het veelgehoorde woord 'microplastics', want wat zijn dat nou precies? Eigenlijk is dit heel makkelijk, het zijn gewoon minuscule stukjes plastic die met het blote oog ook niet te zien zijn. 
Door veel merken wordt dit gebruikt om crèmes, shampoo's, zepen, scrubs en zalfjes meer stroperig te maken of bijvoorbeeld gladder. 


Zo in eerste instantie lijkt het dus een 'gewoon' ingrediënt. Helaas is niets minder waar. De mini kleine stukjes plastic, zijn afgelopen tijd namelijk bij mensen in het bloed (!!!) aangetroffen en dat is best schrikken. Dit houdt dus in dat dit het menselijk lichaam is binnengetreden. Je lichaam ziet deze stukjes dus ook als indringers en gaat hard aan het werk om dit op te ruimen. Wat de werkelijke gezondheidsschade is voor mensen, wordt nog onderzocht maar dit onderzoek is wel verontrustend. 

Niet alleen in cosmetica komen deze Nano-plastic stukjes voor maar ze zijn ook aangetroffen in én op kleding, in voedingsmiddelen en op verpakkingsmateriaal. Heftig! 
Wat er ook nog bij komt kijken is dat je de meeste cosmeticaproducten onder de douche gebruikt. Onder de douche spoel je dit weer af, waardoor het door het afvalputje in het riool terecht komt en je raadt het al, uiteindelijk komt dit weer in de zee terecht. Zo zwemmen alle prachtige waterdieren niet meer in zeewater, nee ze zwemmen in water vol microdeeltjes met plastic. Regelrechte milieuvervuiling dus. Hier worden wij erg verdrietig van. 

Gelukkig kun jij hier al wel wat in veranderen. :) 
Ga eens na welke producten je allemaal gebruikt en probeer deze te gaan vervangen door plasticvrije varianten. De app van de Plastic Soup Foundation kan je hier ook heel makkelijk bij helpen. 

En, via onze webshop weet je ook zeker dat je goed zit. 

Schrik jij van deze nieuwsberichten? Let us know! 

 

 

 

 


Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd