SHOP AL ONZE PRODUCTEN NU MET HOGE KORTINGEN VIA BOL.COM

Dierproeven in de cosmetica en voedsel industrie


Dieren die worden gebruikt om te testen of cosmetica schadelijk is, dat moet toch anders? 
Laten we bij het begin beginnen, sinds een aantal jaren is het in Nederland en in de EU verboden om te testen op dieren voor ingrediënten en cosmetica. (Wel mag er gewoon nog worden getest op dieren voor bijvoorbeeld medicatie.) Maar betekent dit dan ook dat alle cosmetica dierproefvrij is? Helaas is hier het antwoord 'nee' op. 

Binnen de EU
Cosmetica kan alleen dierproefvrij zijn als het uitsluitend binnen de EU wordt verkocht, het binnen de EU wordt geproduceerd en ook alleen ontwerpen is binnen de EU (denk hierbij ook aan de grondstoffen en ingrediënten die worden gebruikt om het product te maken). Wanneer een product aan deze voorwaarden voldoet, mag je er vanuit gaan dat er niet op dieren is getest. Maar helaas is dit vaak niet goed te achterhalen. Bij navraag van veel bedrijven en merken wordt er geheimzinnig gedaan, een raar wereldje eigenlijk. 

Buiten de EU 
Veel merken willen graag hun merk verkopen aan grote landen zoals China. China stelt echter de voorwaarde, dat voordat zij het product gaan verkopen, zij eerst een sample willen ontvangen (van zowel de ingrediënten als ook het eind product). Deze samples testen zij dan verplicht uit op dieren. Heel verdrietig. 

De cijfers
De laatste cijfers die bekend zijn in Nederland, zijn van 2019. In 2019 zijn er minimaal 448.656 dierproeven uitgevoerd. Bizar veel toch? 
De dieren die het meest worden gebruikt zijn muizen, ratten, konijnen, cavia’s, hamsters, gerbils, apen, honden, katten, fretten, roofdieren, varkens, koeien, geiten, schapen, paarden, ezels en vogels. 

De proeven
Eigenlijk willen we hier niet teveel over zeggen omdat de meeste proeven echt gruwelijk zijn. De proeven geven de dieren vaak ontzettend (en zo onnodig!!) veel pijn en de meeste dieren sterven ook nadat ze een proef (of meerdere) hebben meegemaakt. Maar om een aantal voorbeelden te noemen, de teststoffen worden op alle mogelijke manieren bij en dier binnengebracht, dit kan doordat de dieren moeten slikken maar ook kan het rechtstreeks de maag worden ingepompt, in de ogen worden gespoten, d.m.v. een infuus worden ingebracht, anaal of via de geslachtsorganen. Vaak worden de dieren nadat ze bovenstaand hebben binnengekregen, direct afgemaakt om te kijken wat het met de organen heeft gedaan. 
Ook worden dieren opzettelijk blind of doof gemaakt, kunnen de botten worden gebroken, kan er lichamelijk letsel worden aangebracht, worden bij zwangere dieren experimentele proeven gedaan om te kijken hoe de ongeborenen daarop reageren en of worden hun vitale organen door middel van chirurgische ingrepen beschadigd. 
Echt om misselijk van te worden vinden wij... 

Gelukkig kan het ook anders
Tegenwoordig worden er veel mensen bewust van het feit dat er allerlei dierproeven plaatsvinden en de meeste mensen zouden dit graag anders willen zien. Stichting Proefdiervrij (www.proefdiervrij.nl) zet zich volop in om andere testen te bedenken waarbij er geen dieren meer nodig zijn. Zo kan het door middel van een orgaan-op-een-chip, 3D printing, plastinaten en nog veel meer. Laten we hopen dat er hééél snel geen proeven meer hoeven te worden uitgevoerd op dieren. En tot die tijd, shop je producten dan dierproefvrij. 
Wil jij een handige lijst waar alle dierproefvrije merken op staan? Check dan eens de website van Shop Like You Give A Damn
Zij hebben een hele lijst met alle dierproefvrije merken (en ofcourse, staan wij er ook op). Ook belangrijk, zij geven ook aan welke dierproefvrije merken ook nog eens vegan zijn. Want dat is goed om te weten, niet alle dierproefvrije merken zijn ook vrij van dierlijke ingrediënten. Of andersom ;) 

Pfff, nou wat een informatie he? Wij moeten er wel even van bijkomen. Erg heftig. Wat vind jij ervan? Shop jij al dierproefvrij?

Veel liefs, 
Édelie 


Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd