Tegenwoordig zijn we steeds meer bekend met de therm veganistisch. Veel mensen koppelen dit dan ook aan voedsel en eten. Wanneer iemand veganistisch is, eet het geen enkel dierlijk ingrediënt. Niet alleen geen vlees maar ook geen vis, eieren, melk, honing etc.
Veel veganisten dragen ook geen leer of zijde of maken gebruik van andere dierlijke ingrediënten.
Maar hoe zit dat eigenlijk met cosmetica en verzorgingsproducten? Wat voor dierlijke stoffen en ingrediënten worden daar eigenlijk in gebruikt? Als je een bijenwas lipbalsem koopt, kun je nagaan dat er een soort honing in zit verwerkt. Maar van hoeveel ingrediënten weet jij eigenlijk dat ze van dierlijke afkomst zijn?
Édelie legt het hieronder graag aan je uit:
Bijenwas
Zoals we net al noemden is dit één voor de hand liggend dierlijk ingrediënt. Bijenwas wordt veel gebruikt in lippenbalsems, maar ook in veel verzachtende crèmes. In eerste instantie lijkt dit niet echt dieronvriendelijk, aangezien je er vanuit gaat dat de bijen lekker rond fladderen. Helaas komt de meeste bijenwas weg uit complete 'bijenfabrieken'. Veel bijen verliezen hun vleugeltjes of gaan zelfs dood omdat er heel hardhandig met de raten wordt omgegaan waar de bijen hun honing in produceren.
Keratine
Je ziet het waarschijnlijk super vaak voorbij komen, keratine shampoos, keratine haarproducten en zelfs speciale keratine behandelingen bij de kapper. Wist jij dat keratine wordt gewonnen uit het haar van dieren? Dit is niet het enige; de meeste keratine bestaat uit geplette botten, nagels en hoeven voor dieren, dit wordt gemengd met andere ingrediënten en zo wordt er een verzorgingsproduct van gemaakt. Ai...
Karmijn
Dit is een roze kleurstof die heel veel wordt gebruikt in lipproducten. Het zorgt ervoor dat je lippen een mooie roze kleur krijgen. Echter, wordt karmijn gehaald uit een bepaald soort insect. Deze worden geproduceerd op speciale boerderijen in Midden- en Zuid-Amerika. De beestjes leven op cactussen, waarbij ze na enige tijd daar af worden geschraapt en worden geplet. Wanneer ze zijn geplet ontstaat de roze kleurstof. Deze kleurstof wordt vaak als 'natuurlijk' omschreven. Dit is het ook, maar het is absoluut niet diervriendelijk. Daar kunnen we ons helaas dus in vergissen wanneer je denkt een diervriendelijk product te kopen wanneer er bijvoorbeeld '100% natuurlijk' op staat vermeldt. Ook goed om te weten is dat Karmijn ook wordt gebruikt voor de bekende 'roze koeken', nu snap je waar de naam vandaan komt.
Lanoline of beter gezegd: Wolvet
Wolvet wordt veel gebruikt in crèmes, het zijn vaak dikke goed smeerbare crèmes. Dit dierlijke ingrediënt lijkt een onschuldige, dit is immers 'gewoon' vet wat van wol afkomt (toch?) Helaas worden de schapen die zijn gefokt voor wolvet, vaak hardhandig geschoren. Soms zo hard dat de schapen gewond raken (en er zijn zelfs schapen overleden). Het gaat er bij de producent om dat er zoveel mogelijk wol wordt geproduceerd, daarom worden er speciale schapen gefokt, het Merino schaap. Dit schaap heeft veel meer huidoppervlakte en dus meer wol. Echter is het Merino schaap ook veel vatbaarder voor de ziekte Flystrike, hierbij komen vleesetende larven tussen de dikke huidplooien terecht. Om dit te voorkomen, wordt bij de schapen onverdoofd (!!) de huid weggesneden bij het achterwerk. Vreselijk...
Ook is het dierenleed niet het enige nadeel, het heeft een enorme impact op het milieu, voor één ton wolvezel is er 2278 hectare grond nodig. Dan hebben we het nog niet gehad over de schadelijke broeikasgassen.
Collageen
Dit is een stof die je heel vaak voorbij ziet komen en wat vooral wordt geprezen als anti rimpel product. Wij, als mens maken zelf collageen aan, maar na je 25e levensjaar wordt dit minder. Veel mensen gebruiken daarom supplementen of zalven waarin collageen zit verwerkt. Collageen wordt gehaald uit tanden, huid, botten en kraakbeen van diverse soorten dieren, voornamelijk koeien en vissen. Wanneer je kiest voor bijvoorbeeld huidinjecties tegen rimpels, dan wordt dit ook vaak gedaan met collageen.
Gelukkig is er tegenwoordig ook veganistisch collageen te krijgen.
Squaleen
Dit is een dierlijke olie die uit vissen wordt gehaald, echter wordt de meeste squaleen gewonnen uit de lever van een haai (!!) shocking toch. De olie wordt vaak gebruikt in conditioner voor je haar en als een vulmiddel in diverse cosmeticaproducten.
Guanine
Dit is een kleurstof die veel voorkomt in make-up producten zoals oogschaduw, nagellak maar ook shampoos. Guanine komt uit de huid en schubben van vissen máár kan ook onttrokken worden uit urinezuur. Guanine wordt daarna verwerkt tot een kleurstof (vaak parelmoerachtig) waardoor producten gaan glanzen.
Slakkenslijm
Je hebt het vast wel eens gezien, potjes met daarin een doorzichtige, dikke crème met de naam 'slakkenslijm' (ja, zo simpel kan het zijn ;)). Slakkenslijm wordt door slakken zelf geproduceerd om hun huisje te kunnen herstellen. Veel mensen denken daarom dat dit ook zo werkt bij de menselijke huid, het wordt vooral omschreven als een slijm wat werkt tegen huidbeschadigingen en littekens. Helaas is het voor de slakken zelf minder prettig, slakken produceren namelijk alleen het slijm wanneer ze gestrest zijn. De producenten zeggen dat ze niet worden gedood, maar vertellen niet hoe de slakken dan onder stress komen te staan. Hier mag je zelf invulling aangeven, maar denk maar niet dat dit diervriendelijk gebeurt ☹️
Zijde
Je denkt misschien dat dit alleen kleding betreft, maar zijde kan ook voorkomen in cosmetica. De rupsen die zijde ontwikkelen, worden levend (!!) gekookt in water. Wanneer het vervolgens in aanraking komt met lucht, wordt het verhard en ontstaat er zijde. Zijde wordt vervolgens als 'gladmaakmiddel' gebruikt in diverse producten.
Gelatine
Dit is ook een product dat niet alleen voortkomt in cosmetica, maar ook in héél veel andere producten. Zo bevat snoep vaak veel gelatine. Gelatine wordt gemaakt van gekookte huid, botten en zelfs hersenen (!!) van dieren (meestal varkens) maar tegenwoordig is er ook meer runder-gelatine te krijgen. Gelatine komt in de verzorgingswereld, veel voor in gezichtsmaskers.
Reuzel
Vooral in veel handgemaakte zepen komt reuzel voor. Dit is vrij onbekend, maar het is een dierlijk vet wat er voor zorgt dat zeep vettig wordt en goed smeert. Dit dierlijk vet is vaak afkomstig van de buik van een varken.
Retinol
Wanneer je last hebt van puistjes, rode huid of andere huidproblemen, wordt er vaak een crème met retinol geadviseerd. Ook helpt retinol tegen huidveroudering. Retinol is beter bekend als vitamine A en wordt gewonnen uit dierlijke olie, meestal wordt de olie uit vis gehaald.
Oestrogeen
Dit ken je natuurlijk wel. Dit is een hormoon die ook bij ons voorkomt. Oestrogeen wordt gebruikt omdat het een zogenaamde herstellende werking heeft voor de huid. Oestrogeen wordt gewonnen uit de urine van zwangere paarden. Waarom moet er zo moeilijk worden gedaan eigenlijk? Tea tree olie is heel makkelijk te verkrijgen, natuurlijk en werkt nog veel meer herstellend voor je huid.
Schellak
Dit wordt vaak gebruikt in nagellak, shampoos, conditioners en haarlak. Schellak ontstaat uit diverse soorten insecten. Wanneer producenten 1 kilo schellak nodig zijn, worden er 300.000 insecten gedood. Bizar toch?
Nou, dit is al een hele lijst aan dierlijke ingrediënten hé? Wist jij dat je dit misschien wel dagelijks op je huid smeert? Best heftig toch?
Gelukkig zijn er tegenwoordig veel alternatieven beschikbaar. Zo wordt Sheaboter tegenwoordig gebruikt in plaats van bijenwas, rode biet in plaats van karmijn (weet je nog? Die roze kleur 😉), arganolie in plaats van wolvet, bétacaroteen (komt uit wortels) in plaats van retinol, squaleen uit olijven in plaats van haaien en zo zijn er voor alle andere dierlijke ingrediënten nog betere plantaardige alternatieven.
Heel veel dierlijke producten worden gebruikt omdat het goedkoop is, maar dit is lang niet altijd gezond en goed voor ons als mens. Plantaardige alternatieven zijn wel een stukje duurder qua inkoop maar zoveel beter voor de dieren, de wereld én de mens. Wij van Édelie zijn enorm blij dat er steeds meer plantaardige en veganistische producten op de markt komen.
Ga jij je producten die je in je kast hebt staan, na het lezen van deze blog ook bij langs om te checken of ze dierlijke ingrediënten bevatten?
Veel liefs,
Édelie
Laat een reactie achter